Anyagok száliránya …

Korábban egyszer már említettem, amikor a varrónőhöz készültünk, hogy fontos az anyagok száliránya. Befolyásolja a szabást, és ezáltal a megvásárolt anyag mennyiségét is.

De miről is beszélünk?…

A ruhaiparban a használt méteráruk legnagyobb részét szövéssel készítik, és a gyártás során feltekercselik. Ahogy a tekercsben hosszában van az anyag, az megegyezik az anyag fő szálirányával. Legkönnyebb úgy elképzelni, ha magad elé gondolsz egy szövőszéket. A felvetőszálakkal azonos irány.

Van, amikor a kiterített anyagon keresztben, tehát az anyag szélére merőlegesen felfektetve szabjuk ki az alkatrészeket. Ezt nevezzük kereszt száliránynak.

A harmadik eset, amikor ferde száliránnyal dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy az anyag széléhez (tehát a fő szálirányhoz) képest 45 fokos szögben elfordítva helyezkednek el az alkatrészek a felfektetésen.

Előfordul, hogy nem látszik a kelmén egyértelműen, vagy nehezen megállapítható a szálirány. Ilyenkor több módszer is segíthet. A technika vívmánya a nagyító. Ennek tovább fejlesztett változata a telefonnal való zoom-olás. 🙂 A képen is szépen látszik a szálak szövése.

Dia1

Ha ez sem működik, akkor marad az ősi módszer.

Dia2Fogd a kezedbe az anyagot, és húzd meg! Legkevésbé akkor nyúlik, amikor hosszában húzod.

Dia3

Az anyag rugalmasságától függően keresztben már kicsit jobban, Dia4

 

 

 

45 fokos szögben viszont már lényegesen erősebben nyúlik.

Gyakorlott varrónő, vagy modellező az anyagoknak ezt a tulajdonságát már rutinosan használja. Pl egy gallért, vagy egy szoknya fodrot ferde irányban szabunk ki, mert még jól is jön, hogy alakul az anyag. Ezzel szemben képzeld el egy mellény eleje, ha nem a fő száliránynak megfelelően van kiszabva, akkor teljesen eldeformálódik, megcsavarodik majd a használat közben.

Arany szabály hogy a szabásmintákon a szálirányt mindig fel kell tűntetni!!!

 

Szerző: k3sewingstudio

Kreatív varró műhely

Hozzászólás